Tävlingsträning

Här kan du bland annat läsa om hur man kommer igång som ny tävlingsdansare. Startpaket, privatlektioner och friträning, det finns massa olika sätt att förbereda sig på bästa sätt inför sin debut.

Kurser för tävlingsdansare

På Dansakademien i Linköping kan man tävla i disco, hiphop eller konstnärlig dans. För att få tävla måste du gå en kurs på DA i den stilen. Nivå (1+2,3+4 väljer du i samråd med läraren). Du måste dessutom gå en lektion i veckan där du jobbar med ditt tävlingsprogram, den lektionen kallas på schemat ”tävlingsträning”. Vill du boka dessa går du in under ”KURSER” och fliken DA:s tävlingsdansare.

Startpaket

Är du helt nybörjare som tävlingsdansare kan du köpa ett sk startpaket där du bokar privatlektioner med din coach. Först en lektion där coachen lär ut ditt tävlingsprogram, där får du också möjlighet att filma programmet och sen en uppföljning vid ett senare tillfälle.

För konstnärligt gäller ett annat upplägg. Där tävlar du först i ett improvisatoriskt moment i bronsklass. Material till det ges ut på tävlingsträningen men man kan också köpa ett startpaket gällande det. När du gått upp i högre klass eller om du dansar duo köper du ett startpaket med din egna koreografi då du sen tävlar själv på golvet med din egna musik och koreografi.

Tävlingsprogrammet tränar du sen vidare på i samband med tävlingsträningen.

Hur snabbt man är redo för att börja tävla avgörs individuellt i samförstånd mellan eleven och coachen.

Mer tävlingsvana elever kan göra sina program själva på tävlingsträningen eller välja att boka privatlektioner och även dom få ett program av coachen.

OBS Du bör inte ändra betydande delar av ditt program utan att stämma av med din coach bl a för att undvika att otillåtna steg utförs som kan leda till varningar.

Ett tips är att boka startpaket eller privatlektion med den läraren som tränar dig på ordinarie kurs eftersom den vet en del om vilka styrkor du har som dansare och dom vill man ju framhäva i tävlingsprogrammet. Det lättaste är att ta kontakt med läraren själv för bokning av startpaket/privatlektion. Om läraren inte har möjlighet att prata och boka i samband med lektionen pga tidsbrist så stäm av vilken väg dom vill boka t ex via sms så återkommer dom snarast med ett förslag på dag och tid.

Tävlingsgrupper

Att tävla i grupp innebär att 5-7 dansare sätts samman och får en egen träningstid på 45 min varje vecka som är schemalagd tillsammans med en ansvarig coach. Vi tycker det är lämpligt att man har som mål att gruppen ska vara oförändrad i sin sammansättning under minst ett år/två terminer. Tillsammans hittar gruppen på ett namn och bestämmer klädsel.

Nystartade grupper köper ett startpaket där en koreografi gjord av coachen tränas in på 2 privatlektioner och sen används terminens 45 minuterslektioner som coaching för gruppen.

Prislista (uppdatering inför våren-23 kommer inom kort)

Disco/Hiphop/Konstnärligt

Startpaket disco och hiphop solo+duo, konstnärligt solo bronsklass60 min+30 min
Startpaket disco/hiphop/konstnärligt grupp60 min+60 min

Konstnärligt

Startpaket solo guldklass samt duo alla klasser1*60 min+30 min (inkl klippt musik)

Alla stilar

Privatlektioner: 30 min
60 min
60 min (grupp)

På startpaket och privatlektioner gäller inga rabatter eller dansa-så-mycket-du vill-kort.

Tävlingsgruppträningen räknas som ytterligare en vanlig kurs så där gäller ordinarie rabattsystem. Även dans-så-mycket-du-vill-kort gäller där. Startpaket och privatlektioner betalas via faktura.

Friträning

Det erbjuds gratis sk friträning på Dansakademien i Linköping vissa fredagar kl 16.00-18.00. På friträningen har vi båda salarna igång och turas om med olika inriktning.

OBS! Vi rekommenderar starkt att alla dansare utnyttjar friträningen dagen före tävling då vi laddar upp tillsammans, kör tävlingsronder och stämmer av att allt är på topp inför tävling dagen efter.

Upptäck våra kurser