Tävlingsdans

Här kan du läsa om allt man behöver veta som berör vår tävlingsdans.
På Dansakademien i Linköping kan man tävla i disco, hiphop och konstnärlig dans.
OBS Vill du anmäla dig går du in under KURSER i menyn.
Ska du anmäla sk ”Tävlingsträning” eller till en tävlingsgrupp ligger det också under kurser och fliken DA:s tävlingsdansare.
Har du fortfarande frågor efter att ha läst allt här kan du så klart maila caroline@dansakademien.com.

Tävlingsdansa med Dansakademien.

Vårterminen 2015 började vi med tävlingsdans genom organisationen SDO och sedan dess har vi utvidgat med flera stilar och flera orter där man kan tävlingsdansa. Intresset för tävlingsdans är mycket stort och vi har ca 150 tävlingsdansare på Dansakademien.

På Dansakademien kan man tävla i disco, hiphop, konstnärlig dans eller artistic ballroom. För att få tävla måste du gå en kurs på DA i den stilen. Nivå (1+2,3+4 väljer du i samråd med läraren). Du måste dessutom gå en lektion i veckan där du jobbar med ditt tävlingsprogram, den lektionen kallas på schemat ”tävlingsträning”. Vill du boka dessa går du in under ”KURSER” och fliken DA:s tävlingsdansare.

Den här sammanställningen är till för dig som antingen är helt ny som tävlingsdansare eller som är ny på Dansakademien. Vi har försökt lyfta fram sånt man vill veta som ny angående tävlingsdansandet inom SDL och även vad som gäller för dig som är ny tävlingsdansare på Dansakademien.

SDO och SDL

SDO-Sveriges Dansorganisation är den organisation som anordnar tävlingar i dans i Sverige. (Internationellt heter organisationen IDO). Organisationen består av ca 50 dansskolor i Sverige och ca 2500 dansare. Organisationen skulle kunna liknas vid t ex ett fotbollsförbund där tävlandet är uppbyggt i flera divisioner samt åldrar.

SDL-Swedish Danceleague är namnet på tävlingsverksamheten inom SDO. Dansskolan är alltså medlem i SDO men dansaren tävlar i SDL. Det anordnas SM i alla dansstilar och vi har ett landslag som representerar Sverige i VM och EM.

För mer information om organisationen kan man läsa på SDL:s hemsida www.swedishdanceleague.se

DA LKPG OCH DA NKPG

Dansakademien tävlar under två förkortningar, DA Lkpg för Linköping och DA Nkpg för Norrköping.

För att en dansskola ska få tävla inom SDO måste en viss mängd utbildningar genomföras. Utbildningarna är uppbyggda i tre steg för varje stil och dansskolan måste gå minst en nivå i varje tävlingsstil.

Drygt 10 lärare på DA jobbar med tävlingsdansen och är på olika sätt utbildade inom SDO eller har egen tävlingserfarenhet. De har hand om undervisningen i de olika stilarna, tävlingsträningen och ger även privatlektioner när man vill ha extra mycket enskild träning. Det åker alltid med någon coach till tävlingarna tillsammans med minst en lagledare som sköter allt praktiskt med nummerlappar och planering av ronder mm.

Lärare tävlingsdans

  • Caroline Havenslätt har övergripande ansvar för DA:s tävlingsdans.
  • Discocoacher är Malin Blomberg, Malin Colling, Emmy Norberg, Sara Colling och Sara Söderlund.
  • Hiphopcoacher är Pascal Behnan och Samuel Lindqvist.
  • Coacher i konstnärlig dans är Hannah Levander Frylertz och Liv Frej.
  • Coach för artistic ballroom är Sara Colling.
  • Huvudansvar som lagledare har Andreas Havenslätt och Caroline Havenslätt.

Träning

Information om våra träningar för dig som tävlingsdansare finner du under fliken ”tävlingsträning”. Schema och bokning hittar du under Kurser.

Tävling

All information du behöver veta och tänka på när det kommer till tävling hittar du här. Vi svarar på vilka stilar och klasser du kan tävla i, vad du ska ha på dig och hur det fungerar före och under tävling.

DA Danceteam

DA Danceteam är en förening som finns till för att stötta tävlingsdansarna på Dansakademien. Medlemskap i DA Danceteam är obligatoriskt för alla våra tävlingsdansare och man kan även som förälder lösa ett medlemskap.

Länkar och mer information

www.swedishdanceleague.se = SDL:s hemsida
www.dans.se = här lägger du upp din profil och anmäler dig till tävlingar
Facebookgruppen DA Danceteam = här får du info från dansskolan, föreningen och kan kommunicera med alla på ett enkelt sätt.
Mailadress DA Danceteam = foreningenDAdanceteam@gmail.com
Bankgironummer DA Danceteam = 5015-3758

Har du frågor eller vill veta mer så kan du vända dig till Caroline Havenslätt eller söka upp ”Boken för tävlande” på SDL:s hemsida.

Välkommen som tävlingsdansare på Dansakademien

Upptäck våra kurser